Eetbaar Overal

Overal kan iets eetbaars groeien en gedijen! Kijk maar naar Permablitz De groene mus. Of naar wat een van onze vrijwilligers op haar tochten door Den Haag ontdekte; eetbaar zomaar: snijbiet in de binnenstad (foto links).

Gezonde Gronden heeft in de beginjaren ook Guerrilla Gardening in Den Haag en Leiden gesteund. Dat ontstond enkele jaren geleden in New York waar men dan ’s nachts in het geheim op kale, verwaarloosde plekken bloemplantjes ingroef. Gezonde Gronden deed het overdag, met een versierde bakfiets en we zochten plekken op in de buurt van de Weimarstraat waar ons pandje is.  Mensen bleven vaak staan kijken terwijl we bezig waren. Zo’n moment benutten we om te vertellen over het belang van groen in de stad en vaak vroegen we aan hen om het ingezaaide of plantgoed water te willen geven.

In Leiden hebben we met de IDeeWinkel o.a. aardperen geplant op een braakliggend terreintje en daar vele kilo’s van geoogst. Mocht u Guerrilla Gardening willen beginnen, denk er dan om dat wat u zaait nooit giftig mag zijn! Kinderen plukken graag bloemetjes en vruchtjes.

 

 

Splijtkool, eeuwig moes of armeluisgroente genoemd
(Brassica oleracea var. acephala)

De splijtkool is een zeldzame koolsoort die wel 40 of 50 jaar oud kan worden! Splijtkool of ook wel oude wijvenkool of duizendkop genoemd is een minder bekende groente die tot een van de oudste koolsoorten behoort.
De licht, tot donkergroene bladeren staan dicht op elkaar ingeplant maar vormen in tegenstelling tot andere koolgewassen geen kool, maar een krop van losse bladeren. Wie deze kool wil verwerken kan dus naar behoefte oogsten waardoor de plant verder kan groeien. Ze is eveneens uitstekend geschikt voor alle dieren die regelmatig wat groenvoer nodig hebben zoals kippen, konijnen, schildpadden en hamsters.

Vermeerderen?

De splijtkool kan zonder bijkomende problemen door stek vermeerderd worden.
Neem enkele potjes bij de hand en vul deze op met een luchtige zaai- en stekgrond.
Vervolgens snijd je kopstekken van circa 5 à 7 cm.
Zorg ervoor dat er geen bladeren in de grond blijven zitten, daar de kans op rotting groter wordt.
Water geven en afdekken door middel van een miniserre of kas.
Na een week zullen de stekken al gaan inwortelen en uitbundig groeien.

Standplaats
Eeuwig moes of splijtkool plant je bij voorkeur op een halfschaduwrijke plaats.
Volle zon kan immers tot verbranding leiden.
Een goed gedraineerde bodem met voldoende organische meststoffen en compost is ideaal.
Planten kan vanaf april, mei waar de kool vervolgens de hele zomer ongestoord zal groeien.
Bij droge periodes is watergift belangrijk omdat eeuwig moes een vrij oppervlakkig wortelgestel heeft.

Bloei
Splijtkool of eeuwig moes zal weinig of nooit overgaan tot bloei.
Bij droge en warme zomers kan het wel eens gebeuren dat de plant toch in bloei komt. Opmerkelijk hierbij is dat de plant sterk in groei zal afnemen.

Doorlevende groente?
Eeuwig moes is geen vorstgevoelige groente en kan dus ongestoord buiten groeien. De plant blijft jaar na jaar telkens terug groeien.
Splijtkool die onafgebroken groeit, kan tot 50 jaar oud worden!
Na enige tijd is het scheuren van de plant noodzakelijk om een nieuwe en sterkere groei te garanderen.

Verwerken?
Deze oude koolsoort kan perfect verwerkt worden in de keuken.
Oogst enkele bladeren af en kook deze zoals rode of witte kool.
Men kan van splijtkool ook uitstekende zuurkool maken.
Ook dieren zoals konijnen, vogels en kippen lusten dit groene blaadje!
Ze bevatten heel wat vitamines en versterken het immuunsysteem.