Eetbare Balkons

 

Eetbare balkons is een groot project van Gezonde Gronden. In zomer 2009 hebben we een proefproject gedaan. In 2010 zijn we begonnen in Den Haag en Leiden. We werken nu ook in Schiedam en Voorburg. Er komen steeds meer steden bij.

De cursus bestaat uit zeven delen. De groep is meestal tussen de 10 en 14 mensen groot (vaak uit verschillende culturen) en vindt plaats vlakbij de bewoners die meedoen. Vaak wordt de cursus (mede)gefinancierd door de gemeente of de woningbouwcorporatie of met steun van een fonds.

De eerste drie bijeenkomsten zijn met de hele groep, de 4e keer komt de docent op je balkon en richt samen met je de balkonbak in met gezonde grond, zaadjes en de plantjes die je al hebt laten kiemen tijdens de cursus. De week daarop kook je in de groep samen met een kookdocent de groente en kruiden die straks ook op je eigen balkon staan.

Zes weken later komt de docent weer bij je op bezoek om te kijken hoe het gaat en een foto van je balkon te maken. Je kunt dan al je vragen stellen en de docent zal laten zien hoe je nog betere resultaten krijgt. Na enkele maanden is de slotbijeenkomst. We helpen je dan om je balkonbak voor het andere seizoen klaar te maken (voor de lente, als je in het najaar bent begonnen, voor de herfst als je in het voorjaar bent begonnen). We laten ook zien hoe je - na een goed begin - een 0-euro-balkon kunt hebben.

Als de gemeente of de woningbouwcorporatie (mee)betaalt, hoeft de deelnemer vaak niets of heel weinig te betalen. In de open inschrijfcursussen betalen de cursisten zelf hun materiaal en de lessen.

De cursussen zijn vaak heel multicultureel. Dat levert spannende recepten op en nieuw gebruik van (on)bekende groente!

Voor informatie: mail ons op info@gezondegronden.nl