Bessie Schadee

Ik ben geboren in Rio de Janeiro uit nederlandse ouders en kwam toen ik vijf jaar oud was naar Nederland. Van mijn 9de tot mijn 10e woonden wij in Djakarta. Ik studeerde Slavische talen en Letterkunde in Leiden, bijvak Sociologie. Tijdens mijn studie las ik in 1963 het boek van Rachel Carson 'Silent Spring'. Dat heeft in mijn leven de rode draad van het milieu ingeweven. Ik ben literair vertaler geworden, en vertaalde een deel voor de Russische Bibliotheek van Geert van Oorschot. Na mijn doctoraal, vertalingen, een opleiding tot organisatie-adviseur, ben ik organisatie-adviseur geworden bij de gemeente Leiden en later heb ik gewerkt als zelfstandig adviseur. 

In 1982 begon ik het Conferentieoord en Taalinstituut Narwal in Wassenaar. Ik was 20 jaar directeur. In die jaren hebben we een nieuwe leermethode naar Nederland gebracht: de suggestopaedie. Hoe wij leren is nog steeds een fascinerend gebied voor mij. Een groot project is het Inheemse Dialogen initiatief geweest, waarmee we wereldwijd suggestopaedische cursussen hebben gegeven aan vertegenwoordigers van inheemse volkeren, zodat zij bij bijvoorbeeld de VN beter voor hun rechten hebben kunnen opkomen. En 18 jaar geleden was er al een driedaagse cursus Permacultuur in de Narwal.

In mijn leven heb ik aan de wieg gestaan van vele initiatieven, zoals de Empowerment aanpak, het Global Action Plan -GAP- for the Earth met de Ecoteams (een groep van acht huishoudens in dezelfde straat of wijk of werkplek die in een halfjaar hun huishouden duurzaam maakten), de IdeeWinkel in Leiden en tenslotte Gezonde Gronden. Mijn enige zoon is student.

Ik ben er van overtuigd dat we zowel als individu, maar ook als samenleving fundamenteel andere wegen moeten en kunnen vinden om tot een wereld te komen waarin al het leven tot volle ontplooiing kan komen. Een gezonde bodem is wereldwijd een voorwaarde daarvoor. Een eerlijke en respectvolle samenleving binnen de ecologische grenzen die er zijn, is essentieel voor allen. En uit die samenwerking met de natuur en met elkaar wordt voor ieder een vervullende toekomst geboren.